Iskanje po spletni strani: 
 

Obvestila

  Domov > Obvestila
 

01.07.2018:
KNSS NA 58. SKOKU ČEZ KOŽO V RUDARSKEM VELENJU

V soboto, 30. junija, so se v središču mesta, na Titovem trgu v Velenju, zbrali uniformirani rudarji, od koder so ob 17.30 pod vodstvom komandanta parade krenili proti Mestnemu stadionu Velenje, kjer je potekala že tradicionalna slavnostna prireditev - 58. skok čez kožo. V imenu konfederacije KNSS – neodvisnost, kamor je včlanjen tudi sindikat Premogovnika Velenje, se je slavnostne prireditve udeležila Predsednica Evelin Vesenjak, ki se ob tej priložnosti zahvaljuje sindikatoma SPESS in SPESS – PV ter upravi družbe Premogovnika Velenje d.d. za povabilo. Celotna prireditev nikogar ne pusti ravnodušnega, še posebej nekoga, ki je to mnogo let prej doživljal v svojem domačem kraju. Videti to množico rudarjev v njihovih unikatnih uniformah, kako usklajeno, predvsem pa odločno in odlično korakajo po mestu do stadiona in nato spremljati še tako tradicionalen dogodek, na katerem se čast rudarskega poklica in stanu pokaže v pravi luči. Tu »kamerad ob kameradu« z ramo ob rami korakata medtem, ko si bosta že jutri stala ob strani v jami, več sto metrov pod zemljo. Več si preberite tule


06.05.2018:
KNSS – NEODVISNOST SE JE UDELEŽILA MEDNARODNEGA KONGRESA V ISTANBULU

KNSS – NEODVISNOST SE JE UDELEŽILA MEDNARODNEGA KONGRESA V ISTANBULU ki sta ga skupaj organizirala Konfederacija javnih uslužbencev Memur-Sen in Inštitut za javno upravo Turčije in Bližnjega vzhoda TODAIE, in je potekal v Istanbulu s sodelovanjem 286 predstavnikov sindikatov iz 154 sindikalnih konfederacij, zvez ali central iz 105 držav. Na kongresu so poleg vabljenih gostov iz vsega sveta ter članov obeh organizacij gostiteljic kongresa prisostvovali tudi turška ministrica za delo in socialno varnost Jülide Sarieroglu, predsednik Konfederacija javnih uslužbencev Memur-Sen Ali Yalçin in generalni direktor Inštituta za javno upravo Turčije in Bližnjega vzhoda TODAIE Prf.Dr Onur Ender Aslan.

Mednarodni kongres o človeku, delu in globalnem tekmovanju, ki sta ga skupaj organizirala Konfederacija javnih uslužbencev Memur-Sen in Inštitut za javno upravo Turčije in Bližnjega vzhoda TODAİE, je potekal v Istanbulu s sodelovanjem 286 predstavnikov sindikatov iz 154 sindikalnih konfederacij, zvez ali central iz 105 držav. Na kongresu so poleg vabljenih gostov iz vsega sveta ter članov obeh organizacij gostiteljic kongresa prisostvovali tudi turška ministrica za delo in socialno varnost Jülide Sarıeroğlu, predsednik Konfederacija javnih uslužbencev Memur-Sen Ali Yalçın in generalni direktor Inštituta za javno upravo Turčije in Bližnjega vzhoda TODAİE Prf.Dr Onur Ender Aslan.

Sindikalni predstavniki iz vsega sveta, ki so se zbrali v Istanbulu, so razpravljali o težavah, s katerimi se sooča človeštvo v želji poiskati rešitev za ta nepravičen sistem, v katerem peščica bogatih nadvladuje ter izkorišča večino revnih, ki v zadnjem času vse bolj prevladuje v svetu.

Na delovnem kongresu je turška ministrica za delo in socialno varnost Jülide Sarıeroğlu, poudarila pomen srečanja in njegov prispevek k borbi za dostojno delo, dostojno plačilo, predvsem pa dostojno življenje vseh ljudi, ki poteka po svetu. Ministrica je v svojem nagovoru izpostavila , da ko se delavstvo po vsem svetu poveže med seboj in s tem pokaže solidarnost do slehernega človeka, to gibanje in solidarnost postaneta močnejša od vseh strategij kapitala.

Predsednik Konfederacije javnih uslužbencev Memur-Sen Ali Yalçın je v ospredje postavil veliko pomembnost medsebojne solidarnosti delavskega gibanja po svetu, predvsem pa je poudaril sledeče: »Tu smo se zbirali, da razpravljamo o problematiki, ki jo doživlja človeštvo – predvsem delavke in delavci širom sveta zato, ker skušamo najti rešitve za ta nepravičen sistem, v katerem peščica bogatih nadvladuje ter izkorišča večino revnih. Verjamem, da bo moč volje po skupnem sodelovanju, ki se bo oblikovala na tem srečanju, prinesla višjo kakovost življenja vsem sedaj zatiranim skupinam, saj smo skupaj v duhu solidarnosti najmočnejši. Prepričan sem, da bo naša skupna, zaključna izjava, sprejeta v obliki resolucije tega srečanja, prvi korak k bistvenim rešitvam našega sveta, ki se duši zaradi kriz in izkoriščanja kapitala.«

Po otvoritveni slovesnosti in govorih se je kongres začel s posameznimi plenumi, ki so jih vodili in izvajali posamezni udeleženci kongresa.

Prvi plenum je obravnaval temo z naslovom: »Socialni dialog za trajnostni razvoj in vlogo sindikatov«;

Drugi plenum je obravnaval temo: »Migracije in izkoriščanje emigrantske cenejše delovne sile«;

Tretji plenum je bil na temo: » Globalna konkurenca in dostojno delo v globaliziranem gospodarstvu ter v še bolj globaliziranem svetu delavstva«:

Četrti, zadnji plenum pa se je osredotočil na zelo pomembno temo z naslovom: » Konec nasilja in nadlegovanja na delovnem mestu«;

Po vsakem zaključenem plenumu so bili v razpravo, poleg moderatorja posameznega plenuma in govorcev vključeni tudi vsi ostali udeleženci kongresa, ki so v odprti razpravi razpravljali o vseh izpostavljenih vprašanjih na vsako posamezno temo panela ter poskušali osvetliti težave in najti ustrezne rešitve po sistemu dobre prakse posameznih udeležencev.

Zadnje dejanje kongresa je bil podpis dvostranskih sporazumov o sodelovanju med predsednikom Konfederacija javnih uslužbencev Memur-Sen Ali Yalçınom, slovesna predaja daril, ki so jih sindikalne organizacije, udeleženke kongresa, namenile organizatorju, Konfederaciji javnih uslužbencev Memur - Sen.

Konfederacija sindikatov javnih uslužbencev Memur – Sen je podpisala dvostranske sporazume o sodelovanju z 84 sindikalnimi organizacijami in delavskimi gibanji, ki bodo okrepili solidarnost in sodelovanje med strankama sporazuma za dobrobit njihovega članstva širom po svetu.

Mednarodni kongres o človeku, delu in globalnem tekmovanju se je končal z skupinsko sliko vseh udeležencev, na kateri so častno mesto v ospredju zasedli vsi trije zaslužni za organizacijo in izvedbo kongresa in sicer: predsednik Konfederacija javnih uslužbencev Memur-Sen Ali Yalçın, generalni direktor Inštituta za javno upravo Turčije in Bližnjega vzhoda TODAİE Prf.Dr Onur Ender Aslan ter turška ministrica za delo in socialno varnost Jülide Sarıeroğlu.

Več si lahko preberete na spletni strani Konfederacije javnih uslužbencev Memur – Sem, na naslovu: eng.memursen.org.tr/international-congress-on-human-labour-and-global-competition-was-held-in-istanbul

KNSS – neodvisnost se, kot ena od udeleženk kongresa, še enkrat zahvaljuje organizatorju, Konfederaciji javnih uslužbencev Memur – Sen, za povabilo na kongres, ki je obravnaval pomembne in pereče teme celotnega sveta.

Predsednica
Evelin VESENJAK l.r.
 


01.05.2018:
KNSS NEODVISNOST NA POVABILO SINDIKATA SPESS SODELOVALA NA PRVOMAJSKI PRIREDITVI NA GRAŠKI GORI

Predsednica KNSS - Neodvisnost je bila ob letošnjem prazniku Dela s strani kolegov iz sindikata SPESS  povabljena kot slavnostna govornica na Graško goro. Graška gora leži na tromeji treh občin - Velenja, Slovenj Gradca in Mislinje. Znana je po svojih prireditvah, še bolj znana pa je kot tako imenovana Gora jurišev iz časov NOB, na njej pa stoji tudi spomenik kiparja Antuna Avgustinčiča XIV.diviziji in enotam IV: operativne cone, kamor so ob prvomajski prireditvi položili tudi venec. Prireditev je potekala od 11.00 do 17.00 ure na prireditvenem prostoru so se zvrstili, poleg obeh slavnostnih govorcev Predsednice KNSS - Neodvisnosti in župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča tudi pevci iz pevskih zborov MoPZ Kajuh in MoPZ DU Velenje in Pihalni orkester Premogovnika Velenje. Prireditev je povezovala voditeljica Velenjske TV - VTV, Andreja Petrovič, opazni so bili tudi nekateri vidnejši udeleženci prireditve, med katerimi sta bila bivši župan MO Velenje Srečko Meh in Ministrica za obrambo Andreja Katič. Zabava se je nadaljevala ob zvokih ansambla Rosa, tradicionalnemu delavskemu golažu, katerega v celoti financira MO Velenje in to kar 2000 porcij ter obveznih čevapčičih. Slavnostni govor Predsednice KNSS Neodvisnost si lahko preberete tule, ostale fotografije iz prireditve pa so dostopne tule.

Živel 1. in 2. maj - Praznik DELA!

FOTO UTRINKI Z LETOŠNJEGA KRESOVANJA NA GRAŠKI GORI
12.01.2018:
SINDIKAT SPESS PRISTOPIL H KONFEDERACIJI KNSS - NEODVISNOST

V petek, 27.maja 2017 je bila v Zeleni dvorani Premogovnika Velenje slavnostna seja Predsedstva SPESS, Izvrąnega odbora SPESS - PV, Predsedstva KNSS - Neodvisnost in Sveta KNSS - Neodvisnost, na kateri je bila podpisana pogodba o konfederalno pridruľenem članstvu sindikata SPESS h KNSS - Neodvisnost.

Pogodbo sta podpisala Predsednik sindikata SPESS Peter Brąek in Predsednica Konfederacije KNSS - Neodvisnost Evelin Vesenjak.
Predsedniica Konfederacije je ob tem podala tudi svoj pozdravni nagovor novim članom KNSS - Neodvisnost.


FOTO UTRINKI PODPISA POGODBE MED KNSS IN SPESS
17.12.2017:
Srečno novo leto 2018!


26.06.2017:
Slavnostna podelitev priznanj na temo Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu v letih 2016/17

V organizaciji Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter pod pokroviteljstvom Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu je v četrtek, 15. 6. 2017, v Mestnem muzeju v Ljubljani potekala slavnostna podelitev priznanj na temo Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu v letih 2016/17«. Priznanje je letos pripadlo družbi Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o. (SENG), ki je s projektom Malica ni kava in cigaret navdušila komisijo. Glavni namen projekta je izboljšanje kazalnikov zdravstvenega stanja zaposlenih v družbi in posledično sprememba njihovih prehranjevalnih navad. Komisijo je prepričal inovativen in sodoben pristop k reševanju problema neustreznih prehranjevalnih navad. Pri projektu je aktivno in tvorno sodeloval tudi sindikat KNSS – neodvisnost SENG in Sindikat Severnoprimorske regije KNSS – Neodvisnost.

Podrobnosti o projektu Malica ni kava in cigaret si lahko preberete s klikom na označeni del besedila v obvestilu, slavnostna podelitev priznanj pa bo ohranjena tudi na fotografiji, ki je prav tako dostopna na označenem besedilu v obvestilu.


07.05.2017:
FOTO UTRINKI Z LETOŠNJEGA KRESOVANJA NA ROŽNIKU V ORGANIZACIJI ŠTIRIH REPREZENTATIVNIH SINDIKALNIH CENTRAL

FOTO UTRINKI ROŽNIK 2017

Na tradicionalnem kresovanju na Rožniku, ki je tudi letos potekalo v skupni organizaciji štirirh sindikalnih central, je Predsednica Konfederacije novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost nagovorila udeležence z govorom. Zakljućni del govora Predsednice Konfederacije si lahko ogledate tudi na video posnetku.


05.05.2017:
Čestitamo ob 1. in 2. maju, prazniku dela


16.12.2016:
Srečno novo leto 2017!


04.05.2016:
UTRINKI S KRESOVANJA IN PROSLAVE OB DELAVSKEM PRAZNIKU - 1. MAJU

Oglejte si utrinke z letošnjega kresovanja in proslave ob delavskem prazniku - 1. maju:


04.05.2016:
Ugodna ponudba Turistične agencije Condor Travel za člane sindikata KNSS – Neodvisnost – počitnice na Mljetu


01.04.2016:
POVABILO SINDIKATA KNSS - NEODVISNOST NA KRESOVANJE IN PROSLAVO OB DELAVSKEM PRAZNIKU - 1. MAJU

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, članice in člani sindikata KNSS – Neodvisnost!

Že lansko leto je skupna akcija sedmih reprezentativnih sindikalnih central/zvez/konfederacij podrla mejnik ob tem, da je združila moči pri uspešni akciji za spremembo Zakona o minimalni plači, letos pa nadaljuje s podiranjem mejnikov tudi ob praznovanju našega največjega praznika – Praznika Dela za 1. maj 2016.

Letos bo namreč tradicionalno Kresovanje na Rožniku nad Ljubljano v več barvah, saj prireditev tako za 30. april 2016, ko se prižiga kres, kakor tudi prireditev ob 1. maju s slovesnim in prav tako tradicionalnim govorom ljubljanskega župana letos organizirajo kar štiri reprezentativne sindikalne centrale/zveze/konfederacije in sicer poleg ZSSS tudi KSS Pergam, KSJS in KNSS – Neodvisnost.

Dvodnevna prireditev se bo pričela v soboto, 30. aprila 2016 z zbiranjem udeležencev od 19.00 ure dalje na prizorišču prireditve, udeleženci so vabljeni, da z vseh štirih možnih strani oziroma po vseh štirih možnih poteh pridejo na Rožnik, kar bo simboliki skupnega dalo še dodaten pomen. Ob 20.00 uri bo potekal slavnostni program z nagovorom štirih predstavnikov sindikalnih central/zvez/konfederacij in sicer bo v imenu ZSSS udeležence pozdravila kolegica Lidija Jerkič, predsednica SKEI, s strani KSS Pergam bo udeležence nagovoril Predsednik te konfederacije, kolega Jakob Počivavšek, s strani KSJS bo udeležence nagovorila Magdalena Mustar Pečjak, predsednica Območnega odbora SVIZ za Ljubljano in okolico, v imenu naše Konfederacije novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost pa bom udeležence pozdravila sama, Predsednica KNSS – Neodvisnost.

Med uradnim delom, ki bo trajal do 23.00 ure, bo igral ansambel Orleki, saj bomo ob 22.00 uri vsi štirje govorniki skupaj prižgal kres pred cerkvijo na Rožniku, s čemer nadaljujemo rdečo nit simbolike skupnega dela. Zabava se bo tudi po 23.00 uri nadaljevala z ansamblom Oko (Pavle Kavec) vse do jutranjih ur. Najbolj vzdržljivi lahko počakajo kar na nadaljevanje prireditve praznovanja, torej na nedeljski, prvomajski del prireditve, saj se bo na praznik dela, 1. maj 2016 prireditev nadaljevala ob 9.30 uri s tradicionalnim govorom ljubljanskega župana, g. Zorana Jankoviča, zapel bo Partizanski pevski zbor in zaigrala Litostrojska pihalna godba. Prvomajsko proslavo bo povezoval Boris Kobal, le-tej pa bo sledila veselica z Ansamblom Roka Žlindre in na oba dneva praznovanja, tako v soboto zvečer na kresovanju, kakor tudi v nedeljo dopoldne na veselici bodo člani sindikata dobili malico s sindikalnimi boni. Zato ob prijavi števila udeležencev in želenih bonov za malico ne pozabite potencialnih udeležencev vprašati, ali se bodo udeležili prireditve samo en dan, ali oba dneva, da si naročijo tudi zadostno število bonov tudi za drugi dan. Sindikalno malico bo mogoče dobiti samo za sindikalne bone, plačilo malice na prizorišču ni mogoče.

O vseh podrobnostih boste naknadno obveščeni, prejeli boste tudi plakate, za katere vas bomo prosili, da jih razobesite na oglasnih deskah in povabite k udeležbi čim večje število delavk in delavcev. Seveda so vabljeni tudi njihovi družinski člani, sorodniki in prijatelji.

Vljudno vas naprošam, da mi do četrtka, 14.aprila 2016 pošljete svoje prijave za udeležence in število naročenih bonov za malico, tako za člane sindikata, kakor tudi za dodatne udeležence – družinske člane ali prijatelje članov. Prijavo lahko oddate direktno preko naše spletne strani, kjer je spletna prijavnica, ali na elektronsko pošto administracija@sindikatljubljana-knss.si pošljete skenirano prijavnico.

Vsem najavljenim udeležencem prireditve - članom sindikata in tudi najavljenim dodatnim udeležencem oba dni trajanja dogodka zagotavljamo toplo malico, katero sestavlja kranjska klobasa s prilogo ajvarja, gorčice in čebule ter kruh. Vsi udeleženci prvomajskega kresovanja bodo namreč prejeli bone za navedeno malico, katero bo mogoče dobiti samo z njimi saj, kot že rečeno, plačilo na prireditvi ni mogoče.

Gre za simbolično ceno in sicer je cena te tople malice oziroma bona za člana sindikata samo 1,00 € medtem, ko bo za dodatne udeležence cena malo višja in sicer 2,00 € po udeležencu. Zato vas prosim, da mi torej do četrtka, 14. aprila 2016 preko interaktivne prijavnice na spletni strani ali s pošiljanjem skenirane prijavnice iz priloge na elektronski naslov administracija@sindikatljubljana-knss.si javite število udeležencev prvomajskega kresovanja, da naročimo zadostno število sindikalnih bonov za malico, kakor tudi, da vam jih dostavimo.

Člani vašega sindikata, ki bi se prireditve udeležili in naročili bon za malico lahko s seboj pripeljejo tudi družinske člane, za katere prav tako lahko naročijo bone za malico, kateri pa bodo malo dražji. Ob prijavi torej navedite število udeležencev – članov sindikata in tudi število dodatnih udeležencev.

Torej vabljeni letos na sindikalno kresovanje na Rožniku 2016 in pravočasno prijavite svojo udeležbo ter naročite bone za malico.

Sindikalni pozdrav,

Predsednica
Evelin Vesenjak l.r.


16.12.2015:
Srečno novo leto 2016!


30.07.2015:
PRVEGA SEPTEMBRA ZAČNE TEČI ROK ZA ZBIRANJE PODPISOV PODPORE VOLIVK IN VOLIVCEV ZA SPREMEMBO ZAKONA O MINIMALNI PLAČI!

Prvega septembra začne teči rok za zbiranje podpisov podpore volivk in volivcev za spremembo Zakona o minimalni plači. Po vsej verjetnosti ste že seznanjeni, da je vseh sedem reprezentativnih sindikalnih central v Sloveniji (ZSSS, KSS Pergam, KS90 Slovenije, SZS Alternativa, ZDSS Solidarnost, KSJS in KNSS - Neodvisnost)podalo skupen predlog za spremembo Zakona o minimalni plači, s katerim želimo doseči spremembo zakona v tem smislu, da se iz minimalne plače izvzamejo dodatki za nočno delo, delo ob nedeljah in za delo na praznike ter dela proste dneve po zakonu. Predlog je bil vložen 14.05.2015, skupaj s 29.654 zbranimi podpisi podpore k vloženemu predlogu in na osnovi tega je Predsednik Državnega zbora razpisal zbiranje potrebnih 5.000 podpisov podpore volivcev k predlogu spremembe zakona, ki začne teči natanko 1. septembra 2015.


ZASLUŽIMO SI VEČ KOT MINIMALNO PLAČO - ODDAJ PODPORO SPREMEMBI DEFINICIJE MINIMALNE PLAČE - NATISNI SI USTREZEN OBRAZEC

Navodila KNSS za zbiranje podpisov podpore, sprememba ZminP 2015;

Vzorčni obrazec SLO - kako izpolnimo oz. pravilno izpolnjen obrazec;
Obrazec podpore SLO;
Elektronski obrazec SLO / ITA;
Obrazec podpore SLO/ITA;
Elektronski obrazec SLO / MADŽ;
Obrazec podpore SLO / MADŽ;
Obrazce se lahko s klikom na povezavo odpre v novem oknu brskalnika, kjer jih lahko tudi natisnete s klikom na ikono ali CTRL+P.

Obvestilo pristojnega ministrstva upravnim enotam.


Minimalna plača, ki naj bi bila predvsem varovalka, že nekaj let postaja razdvojevalka. Zakaj se mi poraja takšna trditev? Sam inštitut minimalne plače je bil seveda mišljen povsem drugače, kakor se je s časom zgodilo. Krivica in neenakost med tistimi delavkami in delavci, ki pošteno delajo vsak dan najmanj 8 ur, tedensko 40 ur, mesečno 174 ur in letno 2088 ur, pa njihova osnovna plača še zdaleč ne dosega višine minimalne plače, so v neenakem položaju z tistimi, katerih osnovna plača je nad zakonsko določenim zneskom minimalne plače. Ta neenakost se najbolj pokaže pri dodatkih, ki jih določa Zakon o delovnih razmerjih ali ti. "Delavska ustava", saj naj bi imeli do teh dodatkov pravico vse delavke in delavci, a na žalost je tistim, katerih osnovna plača ne dosega minimalne plače, ta pravica tudi odvzeta. Zato navajam, da naj bi imeli vse delavke in delavci pravico do teh dodatkov, pa je dejansko nimajo.  In to neenakopravnost, ki meji že na neustavnost,  želimo z našim skupnim predlogom odpraviti. S tem, da želimo iz minimalne plače izvzeti dodatke za nočno delo, delo ob nedeljah, praznikih in po zakonu prostih dnevih, sindikati ravnamo zelo razumno, glede na trenutne gospodarske razmere. Resnično pri tem upam, da bo naš razumen predlog tudi pravilno razumljen predvsem pa, da bo naletel na razumevanje tako pri ostalih dveh socialnih partnerjih, kakor tudi in seveda predvsem pri poslancih, od katerih je sprejem predloga najbolj odvisen. Minimalna plača bi morala biti zagotovljena vsem delavkam in delavcem v državi medtem ko tistim, ki delajo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, kar je delo ponoči, ob nedeljah, na praznike in po zakonu proste dni, pripada tudi za to zakonsko določen dodatek. Sprejem našega predloga bi to neenakost odpravil in jim vrnil nepravično odvzeto pravico.

 Letak ZminP (PDF, 868Kb)
 Spremni dopis ZminP (648Kb)

Ljubljana, 30.07.2015, Predsednica KNSS - Neodvisnost Evelin Vesenjak


05.02.2015:
Socialni partnerji podpisali Socialni sporazum za obdobje 2015 - 2016

V spodnjem dokumentu si lahko ogledate podpisan Socialni sporazum za obdobje 2015-2016, ki so ga Socialni partnerji podpisali dne 5.2.2015.

 Socialni sporazum za obdobje 2015 - 2016 (PDF, 4.8 MB)

Fotografije slavnostnega podpisa:

Slavnostni-podpis-Socialnega-sporazuma-2015-2016-n
Slavnostni podpis Socialnega sporazuma 2015 - 2016, nagovor ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Slavnostni-podpis-Socialnega-sporazuma-2015---2016
Slavnostni podpis Socialnega sporazuma 2015 - 2016, podpisniki s predsednikom vlade RS

Slavnostni-podpis-Socialnega-sporazuma-2015---2016
Slavnostni podpis Socialnega sporazuma 2015 - 2016, predsednik Vlade RS

Slavnostni-podpis-Socialnega-sporazuma-2015-2016-p
Slavnostni podpis Socialnega sporazuma 2015 - 2016, podpis partnerjev


16.12.2014:
Srečno novo leto 2015!


13.11.2014:
Pobuda za dvig minimalne plače, Nijaz Šehić, predsednik KNSS - Neodvisnost Alpina Žiri

POBUDA ZA DVIG MINIMALNE PLAČE IN VSEH OSTALIH PLAČ

Kriza pri nas v Sloveniji traja že vrsto let. V vsem tem času niti enkrat nismo zasledili v medijih, da bi kakšen direktor ali - bog ne daj - lastnik podjetja sebi znižal plačo ali se odpovedal kakšnim ugodnostim ter s tem simbolnim dejanjem prispeval svoj delež pri reševanju  podjetja.

Lahko bi svojo uspešnost ali uspešnost  podjetja, ki ga le-ti vodijo v tej krizi, vezali na minimalno plačo, recimo v razmerju 1 proti 4 in s tem dokazali, da so solidarni s svojimi zaposlenimi, ki ustvarjajo za njih dobiček, s katerim odplačujejo najete kredite, med drugim tudi takšne, ki so jih dobili, če se smem tako izraziti, tako rekoč "na lepe oči".

Ekonomski princip poslovanja naših vodilnih podjetnikov je sila preprost in brez trohice kmečke logike ter deluje po principu »bomo že«. Če jim uspe odkupiti podjetje in z delavskim delom odplačevati najete kredite, potem je to v redu. Če pa ne, jemlji kredite vse dokler ti banke dajejo posojila in podjetje na koncu pahni v stečaj. Zraven seveda sodi še predhodno obvezno znižanje plač vsem zaposlenim v podjetju, razen managerjem in eliti, ki je na individualnih pogodbah, Prirejanje poslovnih rezultatov in bilanc z namenom, da banke odobrijo čim več kreditov, je postala običajna praksa.

Ubogi delavci pristanejo na cesti in se "obesijo" državi (beri davkoplačevalcem) na vrat, ki mora skrbeti za preživetje prevaranih in obubožanih ljudi. Seveda naši podjetniki svojih plač ne vežejo ne za uspešnost in ne za minimalno plačo, ampak "lajnajo" še naprej o tem, kako so delavci "samo strošek" in kako se v Sloveniji sploh ne splača imeti podjetja. Zakaj so potem odkupovali slovenska podjetja, če je delovna sila predraga in če se ne splača delati v Sloveniji???

Tuja podjetja, ki poslujejo v Sloveniji, so v večini uspešna in ne mislijo ter ne delajo (beri  ne kradejo) na takšen način.

V zadnjih nekaj letih smo bili priča temu, kako so številni posamezniki izčrpavali  in zavestno uničevali podjetja ter posledično uničevali kakovost življenja svojih zaposlenih in njihovih družinskih članov. Na koncu pa, če je seveda po kakšnem srečnem naključju kateri od teh "nesposobnih tajkunov" ali direktorjev bil obsojen, je za kazen je dobil "vikend zapor". Se pravi, da za vsemi temi  lopovščinam, za katerimi ostajajo izpraznjene/uničene banke, uničena podjetja, uničeni zaposleni in njihove družine in za takšnim zavržnim ravnanjem dobijo za kazen tedensko prostost doma s svojimi družinami, nekateri se vmes "rekreativno" ukvarjajo z družbeno koristnim delom, za vikende pa lepo počivajo v zavodih za prestajanje kazni??? Zraven sodi še kopica ugodnostih in pravic,  katerih so deležni, če upoštevajo ohlapna pravila zavoda.    

Vrnitve ali zaplembe ukradenega denarja in premoženja pa ne omenja nobeno sodišče. Odškodnino za psihično in fizično trpljenje prevaranih delavcev tudi ne omenja nobena razsodba.

Prevečkrat smo že slišali grožnje naših podjetnikov, da bodo proizvodnjo preselili na vzhod, ker Kitajci, Pakistanci, Indijci idr….delajo samo za "pest riža"!A še nikoli nismo slišali, kako Kitajci (necivilizirano?) kaznujejo gospodarske lopove .Smrtna kazen je na Kitajskem normativ za gospodarske barabije podobne našim in ne vikend zapor.

Tisti, ki so še zaposleni, se borijo za golo preživetje in so prisiljeni - ne krivi in ne dolžni - samo, da bi lahko prehranili svojo družino, morajo delati nadure, delati tudi na črno, preko vikenda, ko bi se morali odpočiti, regenerirati svoje moči za naslednji delovni teden in se posvetiti svoji družini pa se zavestno odpovejo preživljanju skupnega časa  s svojo družino samo zato, da bi ta družina sploh lahko fizično obstala.

Žal vse pogosteje slišimo besedo lakota, za katero smo mislili da se za prebivalce Slovenije nikoli več ne bo uporabljala. Pa se ne le uporablja, veliko delavcev in njih družinskih članov jo trpi - tudi otroci!

In kaj je najnovejša pogruntavščina plenilcev našega gospodarstva in podkupljenih  politikov v naši mali deželi - pobuda za znižanje minimalne plače ali celo njena ukinitev???? Ne trdim, da je minimalna plača dobra za delavce, če pogledam posledice v primerjavi z ostalimi plačami, trdim samo to, da je minimalna plača edina zaščita teh obubožanih in brezpravnih delavcev, da njim ne bi bilo treba delati za "pest riža"!

Pa še to - kako je mogoče, da ima večina managerjev, ki uničujejo ali so že uničili podjetja, višje plače na primer od Predsednika Vlade, Predsednika države ali Predsednika Državnega zbora. Ne trdim, da so vodilni politiki naše države zelo sposobni v njenem vodenju, pa vendar je zagotovo težje ali pa vsaj bolj odgovorno voditi več kot 2 milijona državljanov in državne posle, kot nekaj sto ljudi v podjetjih, ki so že desetletja pred privatizacijo redno in uspešno prinašala dobiček. Delavci so v preteklosti prispevali k njihovemu razvoju in se zavestno odpovedovali boljšim plačam - na koncu pa za »nagrado« dobijo odpoved iz njihovega podjetja, ki je naenkrat postalo direktorjevo podjetje.

"Srečnežem" občasno uspe priti do  pokojnine, s katero pa komaj zmorejo preživeti, kaj  šele dostojno živeti tretjo življenjsko obdobje, ko bi v jeseni svojega življenja počasi uživali težko prislužene plodove svojega trdega dela. Ker pa so zadnji dve desetletji bolj ali manj prejemali le minimalno plačo, je njihova pokojnina posledično obupno nizka.

Zato pobuda, ki se mi je porodila ob gnevu videnja in občutenja vsega prej naštetega !!!!

Zato lahko upravičeno zahtevamo dvig minimalne plače s sedanjih slabih 600,00 € neto na 700,00 € neto ter dvig plač vsem ostalim zaposlenim v podobnem znesku, čigar plače ne presegajo trenutnega povprečja  plač v Republiki Sloveniji!

Podjetja, ki takšen strošek zmorejo prenesti, bodo preživela. Tista podjetja, ki takšnega stroška ne zmorejo prenesti, pa so očitno v tako slabem stanju, da je le še vprašanje, kdaj bodo propadla. Ne pozabimo, da krivde za propadanje podjetij ne gre pripisovati delavcem z minimalnimi plačami, temveč nesposobnim managerjem s plačami po individualnih pogodbah.

Managerji in lastniki, v kolikor ste res sposobni in uspešni, kot se ves čas bahate vsa ta leta in primerjate svoje "slabe plače" in po vašem "mizerne beneficije" v primerjavi z managerji na zahodu - zdaj imate priložnost dokazati svojo sposobnost ter pokriti zahtevano razliko za dvig minimalne plače iz ustvarjene dodane vrednosti. Za ta izziv ste že zdaj več kot odlično plačani. Podjetja, ki so vam dobesedno podarjena, pa boste pač odplačevali morda kakšno leto dlje, kot ste načrtovali. Potrebno je samo, da vestno opravljate svoje delo. Mi, ki smo zaposleni pri vas, svoje delo vestno opravljamo že ves čas.

Žiri, 25.09.2014 Nijaz Šehić, predsednik KNSS - neodvisnost Alpina Žiri


19.06.2013:
KONCERT NUŠE DERENDA, LJUBLJANA - KRIŽANKE 20.06.2013 – CENEJŠE KARTE ZA ČLANE SINDIKATA KNSS NEODVISNOST

Lepo pozdravljeni!

Ponujamo vam možnost nakupa sindikalnih vstopnic za koncert Nuše Derenda, ki bo v ljubljanskih Križankah v četrtek dne 20.06.2013 ob 21.oo uri.

Sindikalna cena vstopnice znaša 10,oo EUR. Prevzem kart je možen na blagajni Križank, seveda ob predložitvi sindikalne izkaznice.

Za vse dodatne informacije sem na voljo na podani telefon.
V upanju na uspešno sodelovanje vas lepo pozdravljam.

GLASBENA AGENCIJA DERENDA
Frenk Derenda
031-604-709


21.03.2013:
VODA JE PRAVICA – NE PRIVILEGIJ!

Sindikat KNSS – Neodvisnost sodeluje v Koaliciji solidarnih, ki je imela danes, 21.03.2013, dan pred mednarodnim dnevom vode, tiskovno konferenco na temo: »VODA JE PRAVICA – NE PRIVILEGIJ !«. Tiskovne konference se je v imenu KNSS – Neodvisnost udeležila Sekretarka predsedstva KNSS – Neodvisnost, Evelin Vesenjak, več pa si preberite v prispevku...

Postavimo si vprašanje: »Kaj nam je do sedaj prinesla Evropska unija od tistega, kar nam je bilo obljubljano pred našim vstopom vanjo?« in si nanj tudi odgovorimo. Pobrskajmo po spominu lepih obetov v stilu, da je pipico evropskih sredstev potrebno samo odpreti, potem pa lahko črpamo. Mar je res tako? Nikakor!

Nikoli ne smemo verjeti, da nam bo nekdo nekaj dal, v zameno pa ničesar ne bo zahteval, kakor nam je bilo nekaj let nazaj predstavljeno, da bo. Stanje v naši državi nam kaže, da temu ni tako. Od obljubljene »podalpska Švice« so nam ostale le še luknje, kamor koli se ozremo. Večina državljanov je na dnu medtem, ko peščica ljudi, poimenovali smo jih »tajkuni« obvladuje vse in vsakogar. Skorumpirana politika je dovolila in tudi podpirala vsesplošno plenjenje vsega, kar je bilo vrednega, ustvarjenega v preteklosti z rokami delovnih državljanov te države. Z vstopom v EU so si nekateri kupili dobre položaje in še boljše službe, kaj pa je ostalo tistim »navadnim« državljanom, vidimo danes – nič! Ni služb, ni pokojnin, ni denarja, ni sociale, ni razvoja, ni solidarnosti, ni ničesar več…..so le dolgovi, katere naj poplačamo »navadni« državljani in naši potomci. Peščice »izbranih« ne skrbi, premoženje imajo nekje na varnem, zadostovalo ga bo zanje in njihove potomce.

Vprašamo se, kaj nam še lahko vzamejo, saj so nam že vse vzeli – nekaterim tudi dostojanstvo. In dobimo odgovor: vodo! Pitno vodo nam lahko vzamejo! Zato tega ne smemo dopustiti, kajti sledil bo tudi odvzem zraka – slej ko prej.

Scenariji, kako do tega, se že pišejo, ponekod tudi že izvajajo. Interes zasebnega kapitala, tesno prepleten s politiki vrha EU zahteva svoje in politika EU mu ugodi. V skrbno zamaskirani direktivi za podeljevanje koncesijskih pogodb je skrita možnost odvzema vode, kot pravice, ki bo s tem postala privilegij »izbrancev«. Po tej direktivi bodo morale občine, ki so oskrbo z vodo delno že privatizirale ali pa to načrtujejo, podelitev koncesije razpisati na evropski ravni. Težava nastane po tem, ko na teh razpisih zmagajo predvsem veliki koncerni, naša majhna, lokalna podjetja nimajo v konkurenci z njimi nikakršnih realnih možnosti. Te koncerne pa zanima samo dobiček, ne pa dobrobit državljanov. Slovenska vlada pa se spet hlapčevsko prikloni Bruslju, in to že spomladi leta 2012, ter poda svoje pritrdilno stališče predlogu direktive EU, o predlogu je namreč razpravljal le parlamentarni odbor za finance, ne pa tudi pristojni parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje. Na uradni spletni strani predstavništva evropske komisije v Sloveniji lahko preberemo: »Evropska komisija  ne vodi nobene politike, ki bi države silila v privatizacijo storitev oskrbe z vodo, sta v skupni izjavi kot odziv na poročanje medijev o tem, da predlog direktive za podeljevanje koncesijskih pogodb vodi v privatizacijo oskrbe z vodo, poudarila evropski komisar za okolje Potočnik in evropski komisar za notranji trg in storitve Barnier.« Lepo! Seveda verjamemo, saj nam to zatrjuje tudi evropski komisar, ki je vendar naš. Pa je res naš? Zaposlen je vendarle v Evropski komisiji in seveda nam ne bo povedal nič takšnega, kar bi omajalo njen ugled. Zaradi tega in zaradi podobnih izkušenj nekaterih držav članic EU temu zagotovilu ne smemo verjeti, predvsem pa ne smemo pustiti, da nam vzamejo še to pravico.

Poznamo izkušnjo Velike Britanije, tudi Francije, pa Italije, Bolivije, Nemčije, Finske, brali in slišali smo o njej, pa nas nič ne nauči. Nizozemska je država ustanovna članica Evropske unije, pa je vodo kot pravico svojih državljanov zaščitila z ustavo! Slovenska vlada pa se hlapčevsko prikloni Bruslju!

Tega ne smemo dopustiti mi, ki smo v resnici država in ne naša vlada ter naša politika. Mi smo država in vse naštete institucije so v naši službi, čeprav se že 20 let obnašajo ravno obratno oziroma tako, kakor so se včasih fevdalci obnašali do tlačanov. Temu je potrebno narediti konec enkrat za vselej, zato začnimo z odločnim ne proti privatizaciji naše vode in nadaljujemo še na drugih področjih ter vzemimo nazaj tisto, kar je naše!

Zato smo v sindikatu KNSS – Neodvisnost odločno proti temu, da voda postane privilegij in podpiramo vse pobude civilnih iniciativ, da ohranimo pitno vodo kot našo pravico!

KNSS - Neodvisnost
Sekretar predsedstva
Evelin VESENJAK


18.02.2013:
KAKO SE LAHKO ZAOBIDEJO DOLOČBE ZAKONA O DELOVNIH RAZMERJIH V ŠKODO DELAVCA ZARADI NEPOZNAVANJA ZAKONA – ZGODBA DELAVCA DRUŽBE HERVIS ŠPORT IN MODA D.O.O., KI VERJETNO NI OSAMLJEN PRIMER

Zgodba delavca, zaposlenega v družbi Hervis Šport in moda d.o.o., katero pa je naš sindikat uspešno rešil v korist delavca, naj bo v opomin ostalim delavcem družbe, da ne bodo nasedli čemu podobnemu. Na tem mestu tudi apeliramo, da se v primeru česa podobnega nemudoma obrnejo na naš sindikat (/si/stik.html), tako člani, kakor tudi nečlani – pomagali vam bomo in nikogar ne bomo zavrnili. Hkrati poudarjamo, da je članstvo v našem sindikatu možno tudi individualno – kot posamezniki (/si/vclanitev-sindikat.html), ki je anonimno, saj vemo, kakšne posledice lahko ima včlanitev v sindikat v tej družbi, o čemer so nas seznanili delavci, ki so se včlanili tako, da je delodajalec to izvedel! Ko vas bo enkrat dovolj za ustanovitev reprezentativnega sindikata v družbi, takrat bomo zadevo tudi izvedli, prej pa ne, ravno zaradi sankcij, ki doletijo takšne delavce, kateri se včlanijo v sindikat, s strani delodajalca – čeprav je to protizakonito!!!

Spremembe delovno pravne zakonodaje so očitno še vedno prioriteta in za naše pojme se z njimi vse preveč hiti, kar ne bo prineslo nič dobrega. Če nas vprašate, sploh niso potrebne! Delodajalci se izgovarjajo, da trg dela ni fleksibilen, da so možnosti zaposlovanja, prehodov v druga podjetja in odpovedi zaposlitev preveč toga, birokratska, da so odpovedni roki predolgi, odpravnine previsoke, moti jih plačan odmor za malico, dodatek za delovno dobo in še bi lahko naštevali…Mar je res tako, kakor trdijo?! Mogoče bo naslednji prispevek pokazal, da delodajalci zelo dobro in s pridom izkoriščajo že sedaj tako imenovane luknje v zakonodaji, ob morebitnih spremembah, ki tečejo s hitrostjo ekspresnega vlaka, pa jih bo verjetno še več, s čemer se bodo še povečale možnosti za izigravanje zakona.

Naj se najprej ustavimo pri konstantni kršitvi zakona, ko gre za sklepanje pogodb za določen čas. Pogodba o zaposlitvi za določen čas je v zakonu umeščena v poglavje »Posebnosti pogodb o zaposlitvi«, saj gre za atipičen primer pogodbe o zaposlitvi, ker se sklepa za čas, ki je že v naprej omejen. Zato je točno določeno, kdaj je takšno pogodbo dopustno skleniti, kar je jasno razvidno tudi iz povzetka na strani Ministrstva za delo: 
Pogodba o zaposlitvi za določen čas, 52. člen
A delodajalci so našli luknje, na osnovi katerih se dogajajo konstantne kršitve zakona, saj poznamo primere, ko je delavec pri delodajalcu zaposlen po več let, ves čas pa ima sklenjene nove in nove pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Kako je to mogoče, če pa zakon dopušča sklepanje pogodb za določen čas z istim delavcem za isto delo samo do največ dveh let, po poteku tega časa mora delodajalec s tem delavcem skleniti pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Ker delavci tega ne vedo, ker so pod pritiskom, saj ne vedo, ali bo delodajalec z njimi sklenil novo pogodbo o zaposlitvi, v žargonu se pogovarjajo o podaljšanju zaposlitve, čeprav ta termin sploh ne obstaja v zakonu, saj ne moreš podaljševati neke pogodbe o zaposlitvi za določen čas, katere čas se je iztekel, kvečjemu lahko skleneš novo, pa se dogaja to, kar smo omenili. Prav tako so delodajalci našli luknjo za primer določbe dopustitve sklenitve pogodbe za določen čas z istim delavcem za isto delo samo do največ dveh let, po poteku tega časa pa bi moral delodajalec s tem delavcem skleniti pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. In kako to naredijo? Preprosto, v sistematizaciji delovnih mest imajo sistemizirana npr. sledeča delovna mesta: proizvodnji delavec I., proizvodnji delavec II., proizvodnji delavec III. ipd….in najprej z delavcem sklenejo pogodbo o zaposlitvi za določen čas na delovno mesto proizvodnji delavec I., po določenem obdobju, ki se približuje zakonski omejitvi dveh let, sklenejo z njim pogodbo o zaposlitvi za določen čas na delovno mesto proizvodnji delavec II., pa naslednjič potem na delovno mesto proizvodnji delavec III. itd….zaradi česar se delavec ne more sklicevati na to, da je zaposlen na isto delovno mesto, čeprav fizično delo ves čas opravlja na istem mestu v proizvodnji, za istim strojem, pod popolnoma istimi pogoji vse od prvega dne dalje.

Smo bili pa pred kratkim priča novemu načinu zlorabljanja nepoznavanja določb zakonov na strani šibkejše stranke v tem razmerju - torej delavca, s strani močnejše stranke – delodajalca. In za kaj je šlo? Za sklepanje novih pogodb in sicer za vsiljevanje sklenitve pogodbe o zaposlitvi sicer za nedoločen čas a s polovičnim delovnim časom. Delodajalec, katerega bomo v nadaljevanju imenovali z njegovim pravim nazivom, je to delal delavcem, ki so že imeli sklenjene pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, le da so jih imeli za polni delovni čas! In to še vedno namerava početi naprej! Zato bomo tega delodajalca točno navedli, delavcev pa ne bomo navajali, saj bi imeli takoj težave v službi. To smo se odločili zato, da na tem mestu opozorimo vse delavce, zaposlene pri tem delodajalcu, kaj se dogaja, na kaj naj bodo pozorni in česa ne smejo narediti ali dopustiti, da jim delodajalec vsili v njihovo škodo, predvsem pa protizakonito!

Pred kratkim, dan pred kulturnim praznikom, smo imeli obravnavo takšnega primera, ko je delodajalec HERVIS Šport in moda d.o.o., Šmartinska cesta 152/G, 1000 Ljubljana, enemu svojih delavcev, zaposlenih po pogodbi o zaposlitvi za nedoločen čas s polnim delovnim časom na delovno mesto prodajalec-blagajnik, predložil v podpis novo pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, a s polovičnim delovnim časom

Način, kako je bilo to narejeno, je izjemoma sporen oziroma protizakonit, saj je predpostavljeni delavcu na delovnem mestu v času, ko je bil delavec na delu, vročil predlog navedene nove pogodbe o zaposlitvi z jasno zahtevo, da nemudoma podpiše. Na vprašanje delavca, ali pogodbo lahko odnese domov, da jo prebere in pregleda oziroma, da se posvetuje s kakšnim strokovnjakom o njeni vsebini, je bilo delavcu jasno povedano, da delodajalec tega ne dovoli. Na vztrajanje delavca, da bi si pogodbo rad vsaj prebral, je bila delavcu odobrena ena ura, da pogodbo prebere in jo podpisano vrne svojemu predpostavljenemu. Delavec si je pogodbo sicer prebral, a šok zaradi takšnega načina s strani delodajalca, pa tudi strah pred izgubo službe, sta delavca prisilila v podpis škodljive pogodbe. Delavec je podpisano pogodbo nato vrnil predpostavljenemu in poudariti velja, da mu predpostavljeni ni vročil enega izvoda pogodbe, čeprav zakon to določa. Delavec je svoj izvod, na svoje vztrajanje, dobil po daljšem čakanju s poštno pošiljko na domači naslov. No, da nadaljujemo zgodbo, delavec se je šele doma zavedel, kaj se mu je zgodilo, predvsem v smislu finančnega oškodovanja, saj vsi vemo, da so plače prodajalcev mizerne, nekje okrog minimalne plače, torej 763,06 € bruto, kar pomeni cca 560,00 € neto. Pogodba za nedoločen čas s polovičnim delovnim časom pa pomeni tudi polovico prej omenjenega zneska in, če spet vzamemo minimalno plačo, je to mesečno 381,53 € bruto oziroma cca 236,55 € neto. Kdo lahko preživi s tem zneskom? Nihče!!! Za nameček pa delavec s svojo plačo preživlja tudi šoloobveznega otroka. S takšnimi dohodki ena odrasla oseba in en šoloobvezen otrok ne moreta dostojno živeti!!! Takrat se je ta delavec obrnil na naš sindikat in povedal svojo zgodbo, na kar se je začel postopek, v katerem nam je uspelo, da je delodajalec delavca moral zaposliti na pogodbo za nedoločen čas s polnim delovnim časom. Zmaga, čeprav nekako z grenkim priokusom, ker tudi 560,00 € ne pomeni dostojnega življenja za eno odraslo osebo z enim šoloobveznim otrokom, a to je druga zgodba, ki jo bo treba urejati na državni ravni.

Vrnimo se nazaj na postopek, oziroma na zadnje dejanje v postopku, v katerem smo izvedeli, kakšne načine kršenja zakona in oškodovanja delavcev uporablja družba HERVIS Šport in moda d.o.o. za dosego svojih ciljev, kar je tudi vzrok, da je nastal tale članek, kot opozorilo vsem zaposlenim pri tem delodajalcu, da ne ponovijo napake tega delavca.

V tem zadnjem dejanju obravnave primera navedenega delavca sta bila o poteku postopka zaslišana delavčev neposredni vodja oz. poslovodja in tudi njegov nadrejeni, torej vodja poslovalnice. Družba Hervis Šport in moda d.o.o. ima namreč na območju naše države odprtih 16 poslovalnic, sto odstotni lastnik družbe pa je avstrijska družba Spar Österreichische Warenhandels – Aktiengesellschaft, na naslovu Europastrasse 3, 5015 Salzburg, Avstrija, kakor je navedeno v AJPES-u, v zgodovini na spletni strani družbe pa najdemo še podatek, da je leta 1972 SPAR Gruppe Österreich prevzelo nemško modno podjetje v takratni lasti Hermana Visserja in ustanovilo podjetje Hervis Sport und Modegesellschaft m.b.H., ki je svojo prodajno mrežo razširilo iz sosednje Avstrije na tuje trge, med njimi tudi v našo državo leta 1991. Za katero poslovalnico gre, ni smiselno navajati, saj zgodba zajema celotno družbo oziroma njene načrte za prihodnost glede pogodbenih razmerij zaposlenih.

Delavčev neposredni nadrejeni postopka vročitve predloga nove pogodbe, kakršnega nam je opisal delavec, ni zanikal, temveč ga je potrdil, hkrati pa tudi priznal, da je v njihovi družbi pač že od nekdaj takšna praksa, da se pogodb delavcem ne dopušča odnašati domov ali se posvetovati o njihovi vsebini s strokovnimi službami. Nadalje je tudi priznal, da je dobil takšna navodila na enem od lanskoletnih »meetingov« (srečanj) za vodstvene delavce družbe v Avstriji, kjer je bilo tudi povedano, da namerava družba nekaj delavcem, sicer zaposlenim za nedoločen čas s polnim delovnim časom, »menjati« (kakor da gre za toaletni papir: » danes imaš dišečega, jutri ti ga zamenjamo za navadnega«; ne pa za pogodbo o zaposlitvi, ki je temeljni akt vsakega delovnega razmerja) pogodbe za pogodbe s polovičnim delovnim časom. Vsaka poslovalnica bo tako dobila podatek, koliko zaposlenih delavcev lahko ima, od tega pa koliko je lahko »glav« - tako se med seboj pogovarjajo vodje in vodstveni delavci, beseda pa označuje delavca, zaposlenega po pogodbi za nedoločen čas s polnim delovnim časom, in koliko je lahko »polovičk« - v njihovem žargonu ta beseda označuje delavca, zaposlenega po pogodbi za nedoločen čas s polovičnim delovnim časom. Že samo označevanje oziroma izbira besed nam lahko veliko pove, kako pomembni se družbi in vodstvenim delavcem družbe zdijo zaposleni delavci!

Na vprašanje, zakaj naj bi se delodajalec odločal za takšno zaposlovanje pa nam je delavčev neposredni nadrejeni pojasnil, da so v lanskem letu uvedli analiziranje fluktuacije kupcev, s čemer so dobili informacijo, kdaj je število kupcev najbolj zgoščeno, tako po dnevih v tednu, kakor tudi v urah posameznega dne. Ker je analiza pokazala, da v določenih časovnih intervalih ne potrebujejo vseh delavcev medtem, ko v določenih potrebujejo vse, ali celo več, so se odločili »uvesti polovičke«, katere lahko razporedijo na delo ob teh ti. »špicah kupcev«. Na naše vprašanje, zakaj enostavno zadeve ne uredijo z deljenim delovnim časom, katerega predvideva Zakon o delovnih razmerjih, pa nam je bilo iz odgovora takoj jasno, da je njihova »uvedba polovičk« cenejša za delodajalca, kakor plačevanje dodatka za deljen delovni čas. Kako prikladno, za delodajalca! Kaj pa za delavca? Na razpolago mora biti ves čas, delodajalec mu v celotnem delovnem dnevu lahko določi kar tri različne turnuse (ali pa tudi več, odvisno od »špic kupcev«) : od 8.00 ure do 12.00 ure; od 12.00 ure do 16.00 ure; od 16.00 do 20.00 ure; dobival bo polovično plačo, s katero sam ne more preživeti, kje še preživljati koga drugega, pa še zaposliti se ne more še kje drugje, seveda spet s polovičnim delovnim časom, saj ne bi mogel usklajevati urnikov dela. Vse graje vredno izkoriščanje delavcev za dobiček delodajalca!

Naslednji je bil zaslišan še vodja poslovalnice, ki nam je povedal natanko to, kar je menil, da moramo slišati, to pa je, da je bilo vse izvedeno po zakonu, da se v družbi Hervis vedno držijo črke zakona, da je bilo delavcem že na sestankih povedano, kaj se pripravlja, vzrok za takšno odločitev pa je, da se želi družba še bolj prilagoditi kupcem in jim biti vedno na razpolago, kadar to potrebujejo, da je vsakemu delavcu omogočen pregled pogodbe o zaposlitvi v tri dnevnem zakonsko določenem roku, da si jo le-ti lahko vedno odnesejo domov, da se vedno lahko posvetujejo o njeni vsebini s strokovnimi službami, da so jim tudi oni pripravljeni vsako postavko pogodbe obrazložiti, predvsem pa, da je delavcu jasno povedano, da mu te pogodbe ni potrebno podpisati, če tega ne želi in zaradi tega ne bo imel nikakršnih posledic s strani delodajalca…..idealen svet – mar ne!? Pa je temu res tako?

Na naše vprašanje, zakaj se delodajalec ni odločil za deljen delovni čas nam je povedal, da je za delodajalca takšen način prikladnejši (beri cenejši), na vprašanje, kako si predstavlja, da se lahko delavec preživi s 236,55 € plače pa nam ni znal nič konkretnega povedati, saj si, pri njegovem dohodku, ki definitivno ni minimalna plača, tega verjetno res ne zna predstavljati (»Sita vrana lačni ne verjame!«).

Na vprašanje, zakaj je delodajalec takoj po prijavi in zaslišanju delavca le-temu samoiniciativno ponudil nazaj pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas s polnim delovnim časom pa nam je vodja poslovalnice odgovoril, da so se tako odločili, ker niso vedeli, da je delavec imel občutek prisile, zato naj bi podpisal in da niso vedeli , da mu s tem znatno poslabšujejo finančno ekonomski položaj (tole pa že rahlo spominja na izgovore sedaj že bivše poslanke DZ, ki tudi ni nič vedela…), ker pač mora preživljati še šoloobveznega otroka ter, da so s tem želeli delavcu pomagati. Res lepo od delodajalca, če pozabimo, da so za to delavčevo stanje krivi prav njihovi nepravilni postopki spremembe pogodbe! Skrb za zaposlene je res na prvem mestu. Poudariti pa je potrebno, da z vidika zakona delodajalcu tega ne bi bilo treba narediti, saj je delavec slabšo pogodbo že podpisal in domneva se, da je bil seznanjen z njeno vsebino ter posledicami in se je s tem strinjal. V primeru obravnave na sodišču bi sodnik delavca lahko samo poučil o njegovih zakonskih pravicah zavrnitve takšne pogodbe, ne bi pa imel pravnega temelja, da jo pogodbo zavrne in naloži delodajalcu ureditev prvotnega stanja pred podpisom. Nepoznavanje prava škoduje ali, kakor se med seboj izrazi pravna stroka: »Ignorantia iuris nocet«, zato delavci potrebujejo zaščito v smislu pravnega strokovnjaka, kar pa je danes lahko zelo drago, v kolikor ste se prisiljeni obrniti na odvetnika. Zato je še vedno nižji strošek članstva v sindikatu, katerega lahko enačimo z neke vrste zavarovanjem pod predpostavko, da se pred vsakim storjenim korakom delavec posvetuje s sindikatom, ne pa, da naredi napačen korak in nato obvesti o tem sindikat.

No, mi prav dobro vemo, zakaj se je v tem primeru delodajalec tako odločil: predvsem zato, da »utiša« delavca, pri katerem mu tega postopanja ni uspelo zadržati v pisarni poslovodje in ker namerava tako postopati tudi v bodoče. Če se namreč med zaposlenimi v družbi razve, da tak postopek ni korekten in delavcu ni treba podpisati škodljive pogodbe, bodo tako naredili tudi drugi delavci in plan prehoda z »glav« na »polovičke« bo šel po zlu!

Naj ob koncu še dodamo, da delodajalec v opisanem primeru ni imel nobenega utemeljenega vzroka za takšen postopek, ker je bil v tem primeru uporabljen postopek sporazumne (čeprav delavec ni mogel imeti občutka, da gre za sporazum) spremembe obstoječe pogodbe oziroma podpis nove pogodbe, ki je v zakonu določen, pogoj pa je, da se s predlagano spremembo strinjata obe stranki, morebitno nestrinjanje ene od strank pa ne sme imeti nikakršnih posledic za drugo stranko.
Sprememba ali sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi 

V kolikor bi družba Hervis imela utemeljen vzrok za takšne postopke, bi lahko delavcem najprej odpovedala obstoječo pogodbo o zaposlitvi in jim nato ponudila drugo, kakor to določa zakon.

http://www.mojedelo.com/novice/odpoved-s-ponudbo-nove-pogodbe-o-zaposlitvi-2948 A temu ni bilo tako, kar dokazuje tudi dejstvo, katerega nam je povedal poslovodja, da je v poslovalnici, kjer je zaposlen, lahko zaposlenih 15 delavcev, po planu prehoda na »glave« in »polovičke« pa naj ostane 12 delavcev, zaposlenih s polnim delovnim časom (»glav«), namesto treh delavcev na polnem delovnem času pa naj bo šest zaposlenih s polovičnim delovnim časom (»polovičk«). Če bi delodajalec imel utemeljen vzrok za zmanjševanje števila zaposlenih, bi zmanjšal iz 15 zaposlenih v poslovalnici na 12 zaposlenih v poslovalnici in seveda izvedel postopek po zakonu.

Opozarjamo pa vse zaposlene delavce v družbi Hervis Šport in moda d.o.o. po vseh poslovalnicah na področju naše države, ker nam je vodja poslovalnice povedal, da plana, s katerim jih je seznanil avstrijski lastnik, o prehodu iz »glav« na »polovičke« še niso uspeli izpolniti in se še nadaljuje, predvidoma naj bi ga dosegli v prvi polovici letošnjega leta.

Zato apeliramo na vse zaposlene, v kolikor se vam zgodi, da vam delodajalec vroči predlog pogodbe o zaposlitvi s polovičnim delovnim časom, je ne podpisujte takoj na noben način, niti pod pritiskom groženj s strani delodajalca, temveč si vzemite čas za premislek in vzemite predlog domov, saj to je vaša zakonska pravica, da ga lahko zadržite tri delovne dni ter ga v tem času temeljito preglejte, ali pa se s kom posvetujte. Premislite tudi, kaj vam takšna zaposlitev prinese, sicer skrajšanje delovne obveznosti na polovico, a tudi za polovico nižje dohodke. V kolikor je to za vas sprejemljivo seveda ni nobene ovire, da ne bi pristopili k podpisu, a predvsem morate vedeti, da mora biti takšna sprememba obstoječe pogodbe o zaposlitvi, sporazumno sklenjena s strani obeh pogodbenih strank ter, da se obe stranki tudi zavedata, kaj to pomeni. Prav tako pa morate tudi vedeti, da zavrnitev pristopa k takšni pogodbi za vas ne sme imeti nobenih posledic. Še bolje pa je, da se obrnete kar na nas, da vam pomagamo in svetujemo.

Naši kontaktni podatki so na spletni strani, pa tudi obrazec za stik, kjer nam svoje vprašanje lahko pošljete tudi po elektronski pošti.

Ne pustite se zavesti v svojo škodo, ubranite še tisto malo pravic, ki jih imate – pa še te vam hočejo vzeti!

 
Novosti
 
01.07.2018
KNSS NA 58. SKOKU ČEZ KOŽO V RUDARSKEM VELENJU
06.05.2018
KNSS – NEODVISNOST SE JE UDELEŽILA MEDNARODNEGA KONGRESA V ISTANBULU
01.05.2018
KNSS NEODVISNOST NA POVABILO SINDIKATA SPESS SODELOVALA NA PRVOMAJSKI PRIREDITVI NA GRAŠKI GORI
12.01.2018
SINDIKAT SPESS PRISTOPIL H KONFEDERACIJI KNSS - NEODVISNOST
17.12.2017
Srečno novo leto 2018!

Kontaktni podatki
  Sindikat Ljubljanske regije
KNSS - Neodvisnost

Miklošičeva cesta 38
1000 LJUBLJANA

Tel.: +386 1 4391810
Fax.: +386 1 4391815
E-pošta:

Stik z nami >>>

   
     
  © 2008 KNSS SINDIKAT Ljubljanska regija. Vse pravice pridržane.
Domov  |  O KNSS  |  Včlanitev v sindikat  |  Zakonodaja  |  Kolektivne pogodbe  |  Sindikalne liste in uredbe  |  Piškotki Stran poganja
EASYWEB