Iskanje po spletni strani: 
 

KNSS na 58. skoku čez kožo v rudarskem Velenju

  Domov
 

V soboto, 30. junija, so se v središču mesta, na Titovem trgu v Velenju, zbrali uniformirani rudarji, od koder so ob 17.30 pod vodstvom komandanta parade krenili proti Mestnemu stadionu Velenje, kjer je potekala že tradicionalna slavnostna prireditev  - 58. skok čez kožo.

V imenu konfederacije KNSS – neodvisnost, kamor je včlanjen tudi sindikat Premogovnika Velenje, se je slavnostne prireditve udeležila Predsednica Evelin Vesenjak, ki se ob tej priložnosti zahvaljuje sindikatoma SPESS in SPESS – PV ter upravi družbe Premogovnika Velenje d.d. za povabilo.

Celotna prireditev nikogar ne pusti ravnodušnega, še posebej nekoga, ki je to mnogo let prej doživljal v svojem domačem kraju. Videti to množico rudarjev v njihovih unikatnih uniformah, kako usklajeno, predvsem pa odločno in odlično korakajo po mestu do stadiona in nato spremljati še tako tradicionalen dogodek, na katerem se čast rudarskega poklica in stanu pokaže v pravi luči. Tu »kamerad ob kameradu« z ramo ob rami korakata medtem, ko si bosta že jutri stala ob strani v jami, več sto metrov pod zemljo.

Na 58. skoku čez kožo so v rudarski stan sprejeli 37 novincev, čez kožo pa je ponovno skočilo tudi 8 upokojenih rudarjev, ki so svoj prvi skok opravili pred 50 leti, kar je bila zanje prav posebna čast.

Častni skakalec je bil na letošnji prireditvi dr. Uroš Bajželj, eden vodilnih slovenskih rudarskih strokovnjakov, ki je svojo poklicno pot posvetil inovativnim rešitvam na področju rudarstva in geotehnologije.

Nagovor rudarjem, novincem in gostom je na stadionu prvi podal generalni direktor Premogovnika Velenje, mag. Ludvik Golob: »Dva praznika v letu sta za rudarje še posebej pomembna – dan rudarjev, ki ga z 58. Skokom čez kožo obeležujemo danes, in dan, ko svoj god praznuje naša zavetnica sv. Barbara. Letos obeležujemo že 143. obletnico začetka pridobivanja premoga in kako častitljiva je ta številka, priča tudi podatek, da smo iz globin Šaleške doline v tem času pridobili že več kot 248 milijonov ton premoga. V naši Skupini se dobro zavedamo, da je za obstoj in razvoj naših družb nujno potreben ustrezen, predvsem pa kakovostno usposobljen kader, katerega že 6 desetletij zagotavljamo tudi v sodelovanju s Šolo za rudarstvo in varstvo okolja Šolskega centra Velenje. Kljub zahtevni situaciji zaposlujemo nove kadre, ki so nujni v procesu pridobivanja premoga. Praznujmo vsi skupaj naš rudarski praznik tako kot znamo – ponosno, pokončno in s spoštovanjem do tradicije, ki nam že desetletja daje kruh. SREČNO!«

Sledil je skok častnega skakalca letošnje prireditve, za katerega se je izkazalo, da je bil boter pri skoku današnjemu generalnemu direktorju, le-ta mu je to čast povrnil tako, da je bil pri njegovem častnem skoku v vlogi botra.

Dr. Uroš Bajželj je eden vodilnih slovenskih rudarskih strokovnjakov, katerega poklicna pot pušča močan pečat na področju rudarstva in geotehnologije. Razvil je novo pod etažno odkopno metodo z uporabo utrjenega zasipa in predlagal ter raziskal uporabo novega osebnega zaščitnega sredstva proti param živega srebra v jamskem zraku. Njegov doprinos na področju odkopnih metod z zasipom še dodatno potrjuje njegovo strokovnost. Njegovo geslo se je glasilo »Rudarstvo je znanost in stroka, brez katere ni napredka«. Poudaril je, da rudarstva ne smemo zamenjevati z onesnaževalcem, saj nove in nove tehnologije omogočajo okolju prijazno rudarjenje, brez katerega ne bi bilo energije. Brez energije pa ne bi bilo razvoja.

In to se pozna tudi na mestu Velenje, ki postaja vse bolj turistično mesto in se uspešno rešuje popolnoma krivičnega pridevnika črnega industrijskega onesnaženega mesta, saj sam Premogovnik Velenje, v sodelovanju z vsemi tremi občinami v tej lepi Šaleški dolini, predvsem pa z občino Velenje, veliko vlaga tudi v samo infrastrukturno ureditev mesta. Priporočamo vam, da se o tem sami prepričate z obiskom te prelepe doline, v kateri so doma delovni in nadvse prijetni ljudje.

Naj vam opišemo še celotno slovesnost skoka čez kožo, ki gre nekako takole:

Rudarji, njihova godba na pihala in njihov oktet, se ob določeni uri zberejo na trgu pri spomeniku Josipa Broza Tita, vsi oblečeni v njihove unikatne uniforme, katerih največja zanimivost je, da imajo 28 gumbov – kar je toliko, kot je štela let njihova zavetnica Sveta Barbara na dan svoje smrti. Pridružijo se jim tudi novinci – tako imenovani »zelenci«. Vsi skupaj formirajo parado, na čelu katere so častni zastavonoše in praporščaki, sledi pihalna godba, za njo pa se razvrstijo rudarji in na koncu še novinci. Povem vam, da jih je lepo videti, kako ubrano in odločno korakajo proti stadionu, njihove roke se vse enako gibljejo in zaradi belih rokavic je prizor te ubranosti zares lep. Ko se približajo stadionu, kjer poteka osrednja prireditev, jih pozdravijo častne salve, katere izvajajo kolegi s pomočjo karbida in sodov.

Na prireditvenem prostoru se razporedijo tako, da praporščaki in zastavonoše, rudarski oktet in rudarska pihalna godba zavzamejo svoja mesta nasproti tribune, na kateri so vabljeni gostje in družinski člani rudarjev ter novincev. Rudarji se nato pridružijo gostom na tribuni, novinci pa se lepo postavijo v pričakovanju svojega skoka. Vodja prireditve, ki dogodek povezuje, pozove najprej slavnostnega govorca, nato se izvede častni skok, kateremu sledijo skoki vseh prič skoka in vseh botrov skoka. Potem svoj prvi skok izvedejo novinci, ki morajo po tradiciji povedati generalije – svoje podatke: ime in priimek, datum rojstva in kraj, od koder prihajajo. Za tem sledi geslo, katerega novinci sestavijo sami in nekateri so pri tem zelo kreativni ter tudi hudomušni. Vse se dogaja na zapoved vodje prireditve in v kolikor gesla, ki jih povedo novinci, zadovoljijo vodjo prireditve, ta skakalce, botre in priče nagradi z vrčkom piva. Nato novinci skočijo s soda, na katerem stojijo, na svoji levi in desni pa imajo priči, ki držita kožo, za njimi pa stoji boter skakalca ter s tem vstopijo v častni rudarski stan. Ko vsi opravijo, izvedejo svoj ponovni skok že upokojeni rudarji. Novinci podajo še svojo častno zaprisego in skok čez kožo je končan.

Seveda je vmes bogat program, katerega vedno na povelje vodje prireditve izvajajo rudarska pihalna godba, ki seveda med drugimi skladbami zaigra vsem poznano rudarsko koračnico in rudarski oktet, ki izvede državno himno in nato še rudarsko himno, doda pa tudi lepo staro tradicionalno rudarsko pesem, ki poboža ušesa vseh na prireditvi. Vsi sodelujoči s svojimi humornimi vložki, med katerimi prednjači vodja prireditve, pa goste nasmejijo in spravijo v zares dobro voljo, ki se kasneje nadaljuje tudi na sami pogostitvi ob stadionu.

Konfederacija KNSS – neodvisnost ob tem želi novincem SREČNO!

Več slik si lahko pogledate TULE.

 
Dodatne vsebine
 
INFORMACIJE IN NAVODILA GLEDE EPIDEMIJE COVID-19

Novosti
 
10.04.2020
Nagovor predsednice
10.04.2020
INFORMACIJE IN NAVODILA GLEDE EPIDEMIJE COVID-19
22.01.2020
DELAVCI, ZAPOSLENI PRI AGENCIJAH IMAJO POPOLNOMA ENAKE PRAVICE, KOT VSI OSTALI DELAVCI – PAZITE SE NAMERNEGA ZAVAJANJA, KI SE GA POSLUŽUJEJO AGENCIJE!
22.01.2020
ZAKON O ZDRAVSTVENEM VARSTVU IN ZDRAVSTVENEM ZAVAROVANJU V TRETJEM BRANJU
10.01.2020
SPREMEMBA MINIMALNE PLAČE

Kontaktni podatki
  Sindikat Ljubljanske regije
KNSS - Neodvisnost

Miklošičeva cesta 38
1000 LJUBLJANA

Tel.: +386 1 4391810
Fax.: +386 1 4391815
E-pošta:

Stik z nami >>>

   
     
  © 2008 KNSS SINDIKAT Ljubljanska regija. Vse pravice pridržane.
Domov  |  O KNSS  |  Včlanitev v sindikat  |  Zakonodaja  |  Kolektivne pogodbe  |  Sindikalne liste in uredbe  |  Piškotki Stran poganja
EASYWEB