Iskanje po spletni strani: 
 

Govor Rožnik 2017

  Domov
 

Spoštovane delavke, spoštovani delavci!

Ponovno mi je pripadla ta čast, da vas nagovorim kot prva predstavnica štirih sindikalnih central, zvez in konfederacij, ki tokrat že drugo leto zapored skupaj pripravljajo tradicionalno kresovanje na Rožniku nad Ljubljano v počastitev Delavskega praznika.
Ko sem razmišljala, kakšen naj bi bil moj letošnji nagovor, sem spet pobrskala po zgodovini in se odločila za tole: »nas so tovarišice v šoli učile - jaz sem namreč še iz tistih časov, ko so nas učile tovarišice, to so bili lepi časi, mnogi med vami se jih verjetno še spomnite, imeli smo lepe parole, od katerih mi je bila in mi še vedno je ena posebej pri srcu. To je parola: "Delu čast in oblast", ki pa se je očitno sedaj spremenila v parolo: "Kapitalu čast in oblast"! Ta mi sploh ni všeč, a pustimo to malo ob strani - no in če sem si dobro zapomnila - kar bi morala, saj so me tovarišice označile za pridno učenko - zgodovina pravi nekako takole: tradicija kresovanja izhaja iz časov osmanskih vpadov na naše ozemlje.

S prižiganjem kresov so se naši predniki opozarjali na nevarnost in klicali k skupnemu boju proti turškim vpadom. Simbolično prižiganje kresov na večer pred delavskim praznikom torej pomeni opozorilo pred nevarnostjo in poziv na skupen boj. Nevarnost je v tem času kapital, ki nas zasužnjuje, poziv prihaja od nas - sindikatov na boj za naše pravice - delavske pravice!

Danes bomo spet prižgali kres in naj bo to opozorilo na nevarnost kapitala ter njegove moči in samo množično se mu lahko upremo, da nam ne bo odvzel še tiste pravice, katere so nam ostale. Ne smemo dopustiti, da nas kapital popolnoma podjarmi.

Zato ne bodimo ravnodušni, ko se v službi spravijo nad našega sodelavca - stopimo mu ob stran in pokažimo, da ni sam. En delavec je zamenljiv, dva, trije tudi, kaj pa deset, dvajset, petdeset, sto in več. Pohlep kapitala je moč ustaviti samo v številčnosti. V letih od osamosvojitve do danes je kapitalu uspelo zdesetkati naše vrste, s tem pa tudi naše pravice. In v pogajanjih je njihov najmočnejši argument – koliko vas pa je, koga sploh zastopate!?

Njihovi apetiti pa se niso ustavili samo pri plačah, če to, kar danes dajejo slovenskemu delavcu sploh lahko tako imenujemo, ali bi nemara ne bilo bolje reči sramotno nizke mezde. Ne, še več bi radi vzeli, vzeli bi plačan odmor za malico, vzeli bi regres za letni dopust, vzeli bi vse dodatke, ki smo jih sindikati s trudom ohranili in nekatere uspeli celo izločiti iz minimalne plače. A tudi to ni vse, spomnimo se njihove najbolj opolzke zahteve po novem vzroku za odpoved pogodbe o zaposlitvi, po znamenitem porušenem zaupanju med delavcem in delodajalcem. Ne glede na to, da smo se sindikati družno uprli proti temu, ga še vedno silijo za pogajalsko mizo in lobirajo pri vladnih institucijah, da se razprava o njem vrne na dnevni red, česar sindikati ne nameravamo dopustiti.

Ravno 26. aprila je Evropska komisija predstavila prenovljen evropski steber socialnih pravic, ki določa več temeljnih načel in pravic državljanov in delavcev v podporo pravičnemu in nemotenemu delovanju trgov dela in sistemov socialnega varstva. Dodala je še, da mednarodni praznik dela opozarja na visoke socialne standarde, ki so plod prizadevanj delavcev in solidarnosti v zadnjih dveh stoletjih, ter pozvala k skupnim prizadevanjem za uresničevanje stebra socialnih pravic in socialne Evrope kot celote.

Sedaj, ko torej Evropska unija poziva, da je treba za delavce poskrbeti, da imajo dostojno delo in plače za dostojno življenje pri nas kapital to prevaja v plače za preživetje.

Ali je res Slovenski delavec vreden le plače, s katero bo preživel? Ne, slovenski delavec si zasluži plačo, s katero bo dostojno živel! 

Ne dopustimo, da nam vsilijo svojo miselnost, da bo več zame, če sodelavec dobi manj. To je njihova miselnost, miselnost pohlepa in nevredna poštenega slovenskega delavca. Mar si res nekdo z visokošolsko izobrazbo zasluži tako zelo veliko več od nekoga, ki se ni izšolal, ker za to morda ni imel možnosti. Mar res samo takšen, šolan človek toliko več doprinese. Povem vam, da temu ni tako.

Za marsikaterega visoko šolanega človeka bi bilo bolje, da bi namesto škode, ki jo povzroča, raje delal kaj koristnega. Kot so ne le koristni, temveč neobhodno potrebni naši cestarji, smetarji in snažilke. Nekateri visoko šolani ljudje jih sploh ne opazijo, ali jim je izpod časti, da bi jih opazili, pa imamo od njih večje koristi, ker čistijo in preprečujejo bolezni ter epidemije. Visoko šolani nam največkrat povzročajo temu podobne stvari, kot je kronična revščina in splošno nezadovoljstvo na primer.

Zato se pridružimo letošnjemu gibanju evropskih sindikatov za dvig vseh plač in na tem mestu vas pozivam, okrepimo naše vrste. Samo v velikem številu in s sodelovanjem med seboj ter solidarnostjo drug do drugega nam bo uspelo premagati pohlep kapitala tako, kot je uspelo našim prednikom odbiti turške vpade.

Živel 1. maj, praznik dela in naj se delu ter delavcem spet vrne odvzeta čast!

Predsednica
Evelin Vesenjak l.r.

 
Dodatne vsebine
 
INFORMACIJE IN NAVODILA GLEDE EPIDEMIJE COVID-19

Novosti
 
03.07.2023
Spoštovani Rudarji!
03.07.2023
Drejčnik Andrej govori - Mile Klopčič
01.09.2022
Krepitev razvoja na zmogljivosti sindikata in kolektivna pogajanja (Mavrovo, Severna Makedonija 1. - 4.9.2022)
15.05.2022
Balkanski vrh - Prihodnost dela v senci krize (Istanbul, Turčija 15. - 19.5.2022)
06.05.2022
V zakulisju - sindikati in oblast v očeh Evelin Vesenjak

Kontaktni podatki
  KNSS - Neodvisnost
Miklošičeva cesta 38
1000 LJUBLJANA

Tel.: +386 1 4391810
Fax.: +386 1 4391815
E-pošta:

Stik z nami >>>

   
     
  © 2008 KNSS - Neodvisnost. Vse pravice pridržane.
Domov  |  O KNSS  |  Včlanitev v sindikat  |  Zakonodaja  |  Kolektivne pogodbe  |  Sindikalne liste in uredbe  |  Piškotki Stran poganja
EASYWEB