Iskanje po spletni strani: 
 

Govor Rožnik 2016

  Domov
 

Spoštovane delavke, spoštovani delavci!

Štejem si v veliko čast, da vas smem kot prva izmed predstavnikov štirih reprezentativnih sindikalnih central, katere letos skupaj organiziramo prireditve na Rožniku, nagovoriti na tem tradicionalnem dogodku.

Letos mineva natanko 130 let od krvavega dogodka v Chicagu, kjer so se delavci organizirali in demonstrirali za skrajšanje delovnega dne ter pravičnejše mezde pod geslom treh osmic: 8 ur dela, 8 ur počitka ter 8 ur zabave in kulture!

Prav tako letos mineva 128 let od kar je ameriška federacija dela v Saint Louisu razglasila 1. maj za delavski praznik, leto kasneje pa ga je na svojem kongresu, pod vodstvom Engelsa, potrdila tudi Druga Internacionala in od takrat se tako na predvečer, kot tudi na sam 1. maj povsod odvijajo tradicionalna kresovanja in proslave v čast delavstvu.

Tako se je tudi leta 1890, torej pred 126 leti dogodilo prvo praznovanje na Rožniku, sicer na 1. maj, ki se je nato nadaljevalo na shodu s plesom v ljubljanskem hotelu Evropa.

Prvi maj je bil kot praznik uzakonjen šele leta 1893, a to dejstvo ni preprečevalo delavcem, da so se vse od takrat organizirali in praznovali delavski praznik na Rožniku.

V času od osamosvojitve dalje je to tradicionalno praznovanje potekalo izključno v organizaciji ZSSS, danes, po 25 letih, pa poteka v organizaciji kar štirih central, združenih pod geslom »Skupaj delamo – skupaj praznujemo!«

Že v lanskem letu smo reprezentativne sindikalne centrale in konfederacije združile svoje moči, kar se nam je obrestovalo pri redefiniciji Zakona o minimalni plači. A odločeni smo, da se tu ne bomo ustavili temveč samo še nadaljevali!

Krvavi dogodek v Chicagu pred 130 leti je bil boj za skrajšanje delovnega časa in pravičnejše mezde. Če dobro pomislimo, bi lahko rekli, da je te zahteve spet potrebno ponoviti. Kot že rečeno, so takrat delavci zahtevali 8 urni delovnik, 8 ur počitka, 8 ur zabave in kulture ter pravičnejše mezde – tudi danes delavke in delavci delajo več, veliko več kot samo 8 ur, počivajo pa veliko manj kot 8 ur medtem, ko za zabavo in kulturo sploh nimajo denarja, saj so njihove pošteno zaslužene plače sramotno nizke. In medtem, ko druge evropske države - po katerih se naša vodilna elita tako rada zgleduje - skrajšujejo dnevni delovnik, izboljšujejo pogoje za delo, skrbijo za dobro počutje delavk in delavcev tako na njihovih delovnih mestih, kakor tudi doma, ker jim njihovo delo pošteno plačajo, nekateri naši delodajalci – ali bolje rečeno – izkoriščevalci, podaljšujejo dnevno delovno obveznost na 10, 12 in tudi 16 ur, delavce izčrpavajo in jih izkoriščajo na način, ki meji na sodobno suženjstvo, plačujejo pa jih s sramotnim drobižem, kar njim, ob njihovih prejemkih in dobičkih pomeni delavčeva plača. A še te jim najraje ne bi dali, saj imajo občutek, da bi delavci morali biti srečni in zadovoljni že zato, ker imajo delo. Predvsem smo za take delodajalce sindikati najbolj moteči člen in zato vedno, kadar sindikati opozorimo na takšna izkoriščanja in javno objavimo svoje zahteve ali kadar začnemo s kakšnim projektom, bodisi posamezno, ali združeni skupaj v neki zahtevi, se v medijih pojavijo novice o sindikalnih visokih plačah, o sindikalnem ne-delu, o sindikalni skrbi za lastne riti in podobno!

Temu smo včasih rekli anti-propaganda in takšen trik uporabljajo vodilne strukture kapitala že stoletja, da zasejejo nezaupanje ter dvom v delavce in oslabijo moč nas, vaših glasno-govornikov – sindikatov. Tako je tudi takrat, ko so bile zahteve po uzakonjenju delavskega praznika, v času od leta 1886 pa vse do leta 1893, vodeča buržoazija preko svojih časopisov agitirala proti proslavljanju prvega maja, proti zbiranju delavstva, proti manifestacijam in demonstracijam - a jim ni uspelo!

Poskrbimo, da jim tudi sedaj ne bo uspelo tako, da vsak od nas opravi svojo nalogo. Naloga nas – sindikatov je znana! Še več, reprezentativne sindikalne centrale in konfederacije združujemo svoje moči v tem. Vi, spoštovane delavke in spoštovani delavci, od vas pa pričakujemo samo podporo in da boste stopili ob nas, ko bomo svoje zahteve izrazili nasprotni strani. Ne izneverimo se svojim kolegicam in kolegom v boju, ki teče že 130 let in v katerem so nekateri to plačali s krvjo, dosmrtnim zaporom ali tudi smrtjo. Zato jaz - predsednica Konfederacije novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost, našemu današnjemu skupnemu sloganu dodajam: » Skupaj delamo, skupaj praznujemo in skupaj se borimo, če bo potrebno, tudi z vsemi sredstvi, ki jih sindikati poznamo in so nam na voljo!«

Pred 26 – timi leti smo se odločili za svojo državo, ker smo zase in za naše potomce želeli boljše – najboljše. Pa smo to tudi dobili!? Obljubljali so nam »malo Švico«, dobili smo le luknje od švicarskega sira, prazne obljube na boljše čase ter zahteve po zategovanju pasu – a le nekateri. Za delavce nikoli ni čas, ne v času debelih, ne v času suhih krav.

A čas je nastopil in sicer tisti čas, ko naj od tistega, kar pošteno in s trudom ustvarijo slovenski delavci in delavke tudi sami poberejo sadove – ne le olupkov!

Zato se vam na tem mestu zahvaljujem za vašo dosedanjo podporo z upanjem, da nam jo boste dajali še naprej. Samo tako bomo namreč dosegli zastavljene cilje in izpolnili nalogo, ki ste nam jo dali.

Naj ob koncu še dodam: Živele Delavke, Živeli Delavci, Živelo Delavsko gibanje ter Živela 1. in 2. maj – Delavska praznika. Tudi 2. maja vam ne damo, čeprav že dolgo stegujete svoje prste po njem!


Predsednica
Evelin Vesenjak l.r.

 
Dodatne vsebine
 
INFORMACIJE IN NAVODILA GLEDE EPIDEMIJE COVID-19

Novosti
 
03.07.2023
Spoštovani Rudarji!
03.07.2023
Drejčnik Andrej govori - Mile Klopčič
01.09.2022
Krepitev razvoja na zmogljivosti sindikata in kolektivna pogajanja (Mavrovo, Severna Makedonija 1. - 4.9.2022)
15.05.2022
Balkanski vrh - Prihodnost dela v senci krize (Istanbul, Turčija 15. - 19.5.2022)
06.05.2022
V zakulisju - sindikati in oblast v očeh Evelin Vesenjak

Kontaktni podatki
  KNSS - Neodvisnost
Miklošičeva cesta 38
1000 LJUBLJANA

Tel.: +386 1 4391810
Fax.: +386 1 4391815
E-pošta:

Stik z nami >>>

   
     
  © 2008 KNSS - Neodvisnost. Vse pravice pridržane.
Domov  |  O KNSS  |  Včlanitev v sindikat  |  Zakonodaja  |  Kolektivne pogodbe  |  Sindikalne liste in uredbe  |  Piškotki Stran poganja
EASYWEB